Personenauto met aanhangwagen

E achter B rijbewijs behalen

Het is inmiddels als vele jaren geleden (1986) dat mensen die het rijbewijs B behaalden automatisch hun E achter B er bij kregen. Moet u de categrorie E achter B hebben omdat u met een aanhangwagen rijdt dan bent u bij ons aan het juiste adres.

*Wanneer moet u in het bezit zijn van het E achter B rijbewijs?*

In de praktijk blijkt nogal eens dat bestuurders van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken. Wie bijvoorbeeld met een zware aanhangwagen, een zware caravan, een paardentrailer of een zware boottrailer wil rijden moet een geldig Nederlands rijbewijs BE hebben. We hebben de verschillende eisen en bevoegdheden op een rijtje gezet.

 1. Met uitsluitend het rijbewijs B
  • Aanhangwagen t/m 750 kg
   • Geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kg.
  • Aanhangwagen meer dan 750 kg
   • In bepaalde gevallen is het bovendien toegestaan een zwaardere aanhangwagen dan 750 kg. te trekken met alleen geldig Nederlands rijbewijs B. Daar zijn echter twee voorwaarden aan verbonden:
    1. de aanhanger mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig;
    2. de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer zijn dan 3500 kg.
 2. Met rijbewijs BE
  • Gewicht aanhangwagen
   • Het gewicht van de aanhangwagen is niet van belang. Dat is slechts gebonden aan de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig: de maximale trekhaaklast. Die staat vermeld op het kentekenbewijs.
  • Gewicht totale combinatie
   • Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kg. zijn. Alleen voor het trekkende voertuig geldt een toegestane maximum massa van 3500 kg.

Voor een aantal voorbeelden kunt u hier klikken.

Van losse lessen tot een dagopleiding

Bij ons kunt u kiezen hoe u uw opleiding wilt volgen. De meeste mensen kiezen ervoor om de opleiding in een kort tijdsbestek te volgen, meestal 1 dag inclusief het examen. Daarnaast kennen wij ook opleidingen waarin met een of enkele keren per week rijdt tot het examenniveau bereikt is. Aansluitend vindt dan het examen plaats.

Inschrijven