Veiligheidscertificering Reachtruck

Het veiligheidscertificaat voor de reachtruck is een basiscertificaat. Dit certificaat garandeert een zekere basiskennis voor veilig werken. Het certificaat is vooral bedoeld voor mannen of vrouwen die incidenteel op de reachtruck rijden. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van vijf jaar.
Verkeersschool Koos van der Bilt heeft erkende instructeurs die mogen opleiden voor het certificaat. Deze instructeur is ook degene die na afloop van de cursus het examen afneemt.

Theorie-examen

Het theorie-examen toetst de basiskennis over materiaal en materieel, belading en belasting, techniek, veiligheid, ergonomie, wet- en regelgeving en milieu.
Het examen is schriftelijk en bestaat uit 25 meerkeuze vragen waarvan u voor een geslaagd resultaat 80% goed moet hebben (20 vragen). Een geldige uitslag is 1 jaar geldig.

Praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen rijdt u op één van de meest gangbare reachtrucks in een warehouse omgeving. Van de examinator krijgt u opdrachten op het gebied van controle en onderhoud van de machine. Daarna kijkt hij in hoeverre u met de reachtruck veilig diverse opdrachten kunt uitvoeren.
Een geldige uitslag is 1 jaar geldig.

Verlengingsexamen

In het jaar voordat u certificaat afloopt, moet u een verlengingsexamen afleggen. U certificaat is dan wederom vijf jaar geldig. het verlengingsexamen is gelijk aan het eerste examen

Aanvulling heftruck

Als u al in het bezit bent van het veiligheidscertificaat reachtruckbestuurder, dan kunt u aangepast examen doen voor een veiligheidscertificaat heftruckbestuurder. Andersom kan ook. In dit geval hoeft u het theorie-examen niet te af te leggen. Het praktijkexamen duurt 30 minuten. U ontvangt dan een tweede certificaat.