Motor

Haal uw motorrijbewijs in Rotterdam

U kunt starten met rijlessen voor de motor als u achttien jaar of ouder bent en in het bezit bent van uw theoriecertificaat A of een geldig rijbewijs B. Voordat u echter examen gaat doen voor uw motorrijbewijs in Rotterdam, moet u wel geslaagd zijn voor het theorie-examen motor. Als professioneel opleidingsinstituut begeleiden wij u graag in dit gehele traject.

Rijlessen voor de motor – de weg naar het rijbewijs A

De rijlessen praktijk voor de motor bestaan uit twee onderdelen: voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD). Wanneer u bij ons uw praktijk rijlessen volgt, moet u minimaal 17 jaar zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs voor een auto (rijbewijs B, ook hiervoor kunt u bij ons rijlessen praktijk volgen) of een geldig motortheoriecertificaat. Dit laatste document moet u ook voor aanvang van het examen AVD aan de examinator laten zien, samen met enkele andere documenten. Wanneer u hieraan voldoet, is de weg vrij voor het behalen van uw motorrijbewijs in Rotterdam.

Examen voertuigbeheersing (AVB)

Na het volgen van rijlessen op de motor, gaat u op het examen voertuigbeheersing (AVB). Het praktijkexamen voertuigbeheersing voor de motor bestaat uit in totaal twaalf oefeningen, ingedeeld in vier clusters:

  1. lopen met de motor en gebruik van de standaard (één oefening deze is verplicht);
  2. verrichtingen bij lage snelheid (vijf oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator);
  3. verrichtingen bij hogere snelheid (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator);
  4. remoefeningen (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator).

Naast de vier verplichte oefeningen kiest de examinator er drie uit de overige acht.

Als u slaagt voor het examen voertuigbeheersing, ontvangt u een uitslagformulier waarmee u kunt opgaan voor het examen verkeersdeelneming. Het uitslagformulier is één jaar geldig.

Examen verkeersdeelneming (AVD)

Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt in totaal 55 minuten. Eerst heeft u een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen bij de examenmotor. Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en uw rij-instructeur volgen u in een auto. De examinator let onder meer op uw kijkgedrag, de plaats op de weg en of u voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Twee categorieën, licht en zwaar

Het praktijkexamen voor de motor is er in twee categorieën, een lichte categorie (‘A beperkt’) en een zware categorie zonder beperkingen (‘A’). De examens Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming moet u afleggen in dezelfde categorie. Vanzelfsprekend beschikken wij over beide categorieën motorfietsen.
Jonger dan 21 jaar
Als u jonger bent dan 21 jaar, moet u het examen afleggen op een lichte motor met een vermogen van minder dan 35 kW. De cilinderinhoud van deze motor moet meer dan 120 cc zijn en hij moet minstens honderd kilometer per uur kunnen rijden.
21 jaar of ouder
Bent u 21 jaar of ouder, dan mag u kiezen of u het examen wilt afleggen op een lichte motor of een zware. Zo’n zware motor moet een vermogen hebben van 35 kW of meer.
Examen met een lichte motor
Als u slaagt voor een examen op een lichte motor, krijgt u (ongeacht uw leeftijd) een rijbewijs A met een beperkte bevoegdheid. U mag dan twee jaar lang alleen rijden met een motor met een vermogen van hoogstens 25 kW en hoogstens 0.16 kW ‘per kilo ledig gewicht van de motor’. Pas na twee jaar mag u overstappen op een zwaardere motor; daar hoeft u niet opnieuw examen voor te doen.
Examen met een zware motor
Slaagt u voor een examen op een zware motor, dan krijgt u van de gemeente waar u woont een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag daarmee direct op elke motor rijden.

Kledingeisen bij rijlessen op de motor

Wij hanteren tijdens de rijlessen op de motor dezelfde kledingeisen als het CBR (examenbureau) hanteert voor de motorkandidaten. Deze eisen zijn er voor uw veiligheid.
Helm
U bent natuurlijk verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Het beste is een eigen helm te dragen maar u kunt ook een helm van ons gebruiken. deze hebben wij in vele maten beschikbaar. De enige eis die wij stellen aan het gebruik van een van onze helmen is het dragen van een helmmutsje i.v.m. de hygiëne. De helm is tevens voorzien van een vizier voor uw oogbescherming.
Schoeisel
U bent verplicht hoge schoenen of laarzen te dragen die ook de enkel bedekken. Het schoeisel dient van een slijtvast materiaal gemaakt te zijn.
Handschoenen
U bent verplicht handschoenen of wanten te dragen die de hand en zoveel mogelijk het polsgewricht bedekken. Deze dienen van een slijtvast materiaal gemaakt te zijn.
Kleding
U bent verplicht kleding te dragen waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken. Broek en jas mogen één geheel vormen (motorpak). Wij hebben diverse maten motorbroeken en motorjassen om te gebruiken. Deze draagt u over uw eigen kleding.
Ook in de zomer
Ook in de zomer tijdens (zeer) warme dagen dient u goed beschermd te zijn. Ten alle tijden geldt dat u de bescherming die u draagt bij voorkeur speciaal bedoeld is voor motorrijders. De uitrusting moet in ieder geval stevig genoeg zijn om u te beschermen als u onverhoopt valt (of bijvoorbeeld de hete uitlaat van de motorfiets raakt).

Inschrijven