FAQ 2toDrive

Wat is 2toDrive?

2toDrive is een experiment waarbij je onder begeleiding van een coach rijervaring opdoet. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat jij onder relatief veilige omstandigheden extra rijervaring op kunt doen voordat je zelfstandig gaat rijden.

Waarom wordt 2toDrive in Nederland ingevoerd?

Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen, jongeren betrokken zijn. Terwijl de groep beginnende bestuurders maar een klein deel uitmaakt van alle weggebruikers. De SWOV heeft berekend dat wanneer 2toDrive in Nederland wordt ingevoerd , dit kan leiden tot 16 verkeersdoden minder op jaarbasis. Bovendien heeft het in Duitsland geleid tot minder boetes en ongevallen onder jongeren.

Wat zijn de verwachtingen voor de verkeersveiligheid door 2toDrive?

De SWOV heeft uitgerekend dat 2toDrive in Nederland 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen. Proeven in Duitsland tonen aan dat jongeren 30% minder ongevallen veroorzaken en 20% minder overtredingen begaan nadat ze onder begeleiding van een coach hebben gereden.

Hoe lang loopt het experiment 2toDrive?

2toDrive is een experiment dat maximaal 6 jaar duurt. Het experiment wordt geëvalueerd en als blijkt dat 2toDrive voor meer verkeersveiligheid zorgt, kan het structureel ingevoerd worden.

Wie mag meedoen met 2toDrive?

Vanaf de startdatum (1-11-2011) van 2toDrive gelden de volgende regels:

- Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
- Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen gaan volgen en een tussentijdse toets afleggen.
- Als je op of na de startdatum van 2toDrive 17 jaar wordt, mag je rijexamen doen.
- Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach.
- Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Waarom zou ik meedoen met 2toDrive?

- Je doet extra rijervaring op, hiermee verklein je de kans op brokken maken. Jij kiest je eigen coach!
- Je kiest hoeveel coaches je wilt hebben.
- Jij kan aan je coach bewijzen dat je goed kunt rijden.
- Ook je vrienden mogen met jou en je coach mee in de auto, wel zo gezellig!

Moet ik mijn theorie examen behaald hebben voordat ik met mijn rijlessen mag beginnen?

Nee, voor het volgen van rijlessen hoef je niet in het bezit te zijn van het theoriecertificaat.Je hebt wel het theoriecertificaat nodig als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen.

Ik wil meedoen, hoe werkt dat?

1) Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
2) Ben je 16,5 jaar? Dan mag je praktijklessen volgen en een tussentijdse toets afleggen
3) Je meldt je aan voor 2toDrive door je begeleiderspas aan te vragen. Via deze website kun je jezelf aanmelden en doorgeven wie je coaches zijn. Op je begeleiderspas staan de coaches. Je kunt minimaal 1 en maximaal 5 coaches doorgeven. Je hebt toestemming van je coach nodig om hem op te kunnen geven als jouw coach. Wil je weten wanneer een coach geschikt is om je te begeleiden, klik dan hier voor de eisen.
4) Als je op of na de startdatum van 2toDrive 17 jaar wordt, mag je praktijkexamen doen.
5) Wanneer je geslaagd bent kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs wordt alleen afgegeven als je begeleiderspas is goedgekeurd.
6) Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en coach mag je auto rijden tot je 18de verjaardag. Vanaf die dag mag je zelfstandig autorijden, dus zonder coach!

Krijg ik een volwaardig rijbewijs?

Zodra je het rijbewijs hebt behaald, krijg je een volwaardig rijbewijs. Als je 17 bent is dit rijbewijs alleen geldig mits de coach bij je in de auto zit en je zowel je begeleiderspas als je rijbewijs bij je hebt. Ook mag je tot je 18de alleen in Nederland rijden. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig de weg op en gelden er voor jou dezelfde regels als voor alle andere beginnende bestuurders.

Mag ik met het behaalde rijbewijs ook op een brommer of scooter rijden?

Ja, wanneer je het rijbewijs B haalt (vanaf je 17e), krijg je daarbij automatisch ook het rijbewijs AM. Hiervoor heb je geen begeleiding van je coach nodig. Het rijden met een coach geldt alleen voor het besturen van een auto.

Wie mag mijn coach zijn?

Je mag zelf kiezen wie jij als coach naast je wilt hebben, mits hij aan de eisen voldoet. Je kunt minimaal 1 en maximaal 5 coaches kiezen die op je begeleiderpas komen te staan. Alleen wanneer de naam van de coach op jouw begeleiderspas staat, mag hij zich jouw coach noemen.

Moet ik mijn auto extra verzekeren als ik meedoe met 2toDrive?

Nee, de auto hoeft niet extra verzekerd te worden. Iedere auto moet sowieso verzekerd zijn. Bekijk voor de zekerheid de polisvoorwaarden van de verzekering om na te gaan of er bijvoorbeeld geen leeftijdsbeperkingen gelden voor de bestuurder van de auto.

Zijn er speciale eisen met betrekking tot de auto?

Nee, er zijn geen speciale eisen die gesteld worden aan de auto. Iedere auto is geschikt om voor 2toDrive te gebruiken. De auto heeft geen speciale uiterlijke kenmerken. Er is vanaf de buitenkant niet te zien dat jij met 2toDrive meedoet.

Kan ik als 17 jarige ook een auto tenaamstellen?

Nee dit kan niet. Als jij een auto wilt kopen dan kun je deze auto tenaamstellen vanaf het moment dat je 18 jaar bent. Vanaf je 18de kun je een kentekenbewijs overschrijven en een auto op naam laten zetten.

Aan welke eisen moet een coach voldoen?

Een coach:

- moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B);
- moet minimaal 27 jaar oud zijn;
- mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
- mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
- mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR;
- mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
- moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.

De RDW toetst of de opgegeven coach aan bovengenoemde ‘eisen’ voldoet. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn dan wordt dit schriftelijk aan de jongere meegedeeld.

Heeft de coach dezelfde rol als een rijinstructeur?

Nee. De coach fungeert als een aanspreekpunt voor de jongere en coacht waar nodig. De coach geeft geen rijles en verricht zelf geen bestuurdershandelingen. De jongere heeft zijn rijbewijs al behaald. Alleen al de aanwezigheid van een volwassene heeft in het buitenland een matigende en beschermende invloed op jongeren gehad. Dit heeft gezorgd voor een verhoogde verkeersveiligheid. De coach heeft al minimaal�5 jaar rijervaring en kan deze kennis en ervaring met de jongere delen. Door meer rijervaring en begeleiding wordt de jongere een betere weggebruiker. De coach/de auto heeft ook geen extra gas- of rempedaal.

Wat is een begeleiderspas en hoe vraag je deze aan?

Een begeleiderspas is een pasje waarop de namen staan van de coaches van de jongere. De jongere moet naast zijn rijbewijs ook zijn begeleiderspas bij zich hebben wanneer hij in de auto stapt met zijn coach.
De kosten voor de aanvraag bedragen € 35,- en komen bovenop de reguliere kosten voor het rijbewijs.
Vanaf maart 2012 kan via de website van 2toDrive de aanvraag voor een begeleiderspas online ingediend worden door de jongere. Tot die tijd kan de begeleiderspas alleen aangevraagd worden via een formulier dat via de website uitgeprint moet worden.

kan ik een tussentijdse toets, TTT doen als ik meedoe met 2toDrive?

De minimumleeftijd voor het doen van een tussentijdse toets is verlaagd naar 16,5 jaar voor jongeren die meedoen aan 2toDrive.

Ben ik door deelname ook langer een beginnende bestuurder? Heb ik een puntenrijbewijs?

Ja, vanaf de datum dat jij je rijbewijs hebt gehaald, ben je zeven jaar lang een beginnende bestuurder. In die periode kun je strafpunten krijgen voor verkeersovertredingen en geldt de lagere alcohollimiet van 0,2 promille.

Staat je vraag er niet bij?

Kijk gerust eens op de site van 2toDrive (www.2toDrive.nl) of laat je vraag achter in ons formulier. Wij streven ernaar alle vragen op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.

In verband met het 50-jarig bestaan van Verkeersschool Koos van der Bilt (sinds 1965) zijn er actietarieven van toepassing. Zo kunnen de theoriedagen van veel cursussen onbeperkt gevolgd worden tot een geslaagd resultaat. Het behalen van het theorie examen wordt hierdoor goedkoop, wij noemen dit met trots de “Koos denkt mee” actie / korting. De slagingskans wordt bovendien door herhaling groter met als gevolg een hoge slagingspercentage. Een pakket met slagingsgarantie kan in overleg worden afgenomen.

Voor het opleidingsgebouw is een groot parkeerterrein aanwezig, waar er gratis geparkeerd kan worden.
Tijdens de middagpauze van iedere cursus wordt de deelnemer een lunch aangeboden. Gedurende de dag kan er onbeperkt gebruik worden gemaakt van onze koffieautomaat.

Let op: Al onze rijinstructeurs zijn volledig nageschoold volgens de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen. De theoriedocenten hebben minimaal 25 jaar ervaring en zijn in het bezit van meerdere categorieën instructiebevoegdheden, hetgeen een meerwaarde is tijdens de opleiding voor het verkrijgen van beter inzicht in de hedendaagse dynamische verkeerssituaties.

Ik Koos van der Bilt. U ook?

Het Team van Verkeersschool Koos van der Bilt

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via onderstand contactformulier of via telefoonnummer: 010-2383444. Wilt u liever een persoonlijk gesprek kom dan lang op ons hoofdkantoor op de Vlaardingweg 23 te Rotterdam (gratis parkeren).

Vraag over 2toDrive