Terug naar rijopleidingen

Bromfiets (AM)

Cursussen en prijzen

Informeer naar de mogelijkheden

Waarom je scooterrijbewijs halen bij Koos van der Bilt?

  • Scooterrijbewijs halen binnen 1 dag
  • Hoog slagingspercentage
  • Een rijschool met meer dan 50 jaar ervaring
  • Flexibele lestijden
  • Meerdere opleidingsmogelijkheden

Plan hier de meest geslaagde cursus voor het bromfietsrijbewijs

De weg op met uw scooterrijbewijs

Vanaf uw zestiende verjaardag mag u met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijden. Hiervoor moet u wel eerst uw rijbewijs AM – het zogenaamde scooterrijbewijs of bromfietsrijbewijs – halen. Dit rijbewijs is tien jaar geldig, maar natuurlijk moet u wel eerst de benodigde examens hiervoor behalen. Om een scooterrijbewijs te kunnen halen, moet u zowel theorie- als praktijkexamen doen. Uiteraard kunt u bij ons ook scooter rijlessen of rijlessen op de bromfiets volgen.

Veilig leren rijden met scooter rijlessen

Om goed voorbereid op het praktijkexamen te zijn, raden wij aan om bij ons rijlessen op de bromfiets te volgen. Onze scooter rijlessen zijn ervoor om u op deskundige wijze kennis te laten maken met bromfiets, snorfiets of brommobiel en leren u veilig deel te nemen aan het verkeer. Om aan rijlessen op de bromfiets te mogen beginnen, moet u minimaal zestien jaar zijn en in het bezit zijn van het bromfiets theoriecertificaat.

De examens van het scooterrijbewijs

Net zoals bij ieder ander rijbewijs, moet u ook voor uw scooterrijbewijs eerst een theorie-examen afleggen. Dit examen duurt inclusief de toelichting ongeveer drie kwartier en bestaat uit vijftig vragen: ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en vragen waar u zelf een getal moet invullen. U moet 44 vragen goed beantwoorden om te kunnen slagen.

Het praktijkexamen is ingevoerd om het aantal ongelukken met bromfietsers te verminderen en de veiligheid te vergroten. Dit examen duurt 45 minuten, waarbij u in het examencentrum eerst kennis maakt met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt.

Tijdens het examen wordt een route gereden van ten minste 25 minuten, waarbij u wordt beoordeeld op verkeersdeelneming op de openbare weg. De examinator beoordeelt tijdens de rit ook of u de bromfiets beheerst. U krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat u kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe u reageert op het overige verkeer en of u de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of u voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

De examinator volgt u op een eigen bromfiets. Uw opleider rijdt mee op een eigen bromfiets.

Indien u al in het bezit bent van een rijbewijs A of rijbewijs B, hoeft u geen apart scooterrijbewijs te halen.

Van losse lessen tot een dagopleiding

Bij ons kunt u kiezen hoe u uw opleiding wilt volgen. De meeste mensen kiezen ervoor om de opleiding in een kort tijdsbestek te volgen, meestal 1 dag inclusief het examen. Daarnaast kennen wij ook opleidingen waarin met een of enkele keren per week rijdt tot het examenniveau bereikt is. Aansluitend vindt dan het examen plaats.

Bekijk de cursussen voor je scooterrijbewijs

Informatie aanvragen over bromfiets (AM)