Terug naar rijopleidingen

Bus + Aanhangwagen (D1E/DE)

Informeer naar de mogelijkheden

Waarom je bus + aanhangwagen halen bij Koos van der bilt?

  • Bus + aanhangwagen halen met spoed
  • Hoog slagingspercentage
  • Een rijschool met meer dan 50 jaar ervaring
  • Flexibele lestijden
  • Meerdere opleidingsmogelijkheden

Uw bus + aanhangwagen rijbewijs halen bij Verkeersschool Koos van der Bilt

Wanneer u rijdt met een autobus (rijbewijs categorie D) en daarmee een aanhangwagen wilt meenemen welke een hoger totaal toegestane massa heeft van meer dan 750 kg dan dient u in het bezit te zijn van het rijbewijs E achter D.

Hoe ziet de opleiding eruit?

U dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs D. Deze opleiding bestaat alleen uit een praktisch deel. De theoretische kennis welke noodzakelijk is, wordt geacht bekend te zijn van de opleiding voor de autobus.
Uiteraard wordt er wel aandacht besteed aan de voertuigtechnische gegevens welke betrekking hebben op het rijden. U dient hierbij te denken aan de voorwaarden om met een combinatie over de weg te mogen rijden (afmetingen, belading en wettelijke voorschriften).

De opleiding en het examen voor E achter D vereist meer kennis en inzicht op het gebied van de deelneming. De voertuigcombinatie is langer en zwaarder. De verantwoordelijkheid is groter en dit wordt beoordeeld. De nadruk van het examen ligt op het vooruit rijden. Naturlijk wordt er wel getoetst of u recht achteruit kunt rijden en eventueel kunt keren door middel van een bocht of inrit.

De medische procedure

Zowel voor het praktijkexamen als het aanvragen van het rijbewijs dient men in het bezit te zijn van een geldige Verklaring van Geschiktheid (VG) voor de categorie E achter D. Om deze aan te vragen dient u een Eigen Verklaring (EV) in te vullen. Indien u niet recentelijk dit heeft gedaan voor bijvoorbeeld een andere categorie, te denken valt bijvoorbeeld aan de vrachtauto© of een rijbewijsvernieuwing dan dient u tevens door een arbo-arts gekeurd te worden. Deze vult het tweede gedeelte in van de EV. Daarna gaat deze naar het CBR, afdeling medische administratie en daar beoordeelt de arts van het CBR de aanvraag voor de VG. Indien de arts accoord gaat, wordt er een VG verstrekt. Deze is 1 jaar geldig.

Een dokterskeuring (op EV) is afhankelijk van de doel 1 jaar of 3 jaar geldig. Bij een rijbewijsvernieuwing wordt de periode van 1 jaar in acht genomen en bij de aanvraag van een VG voor een rij-examen wordt een periode van 3 jaar gehanteerd.

Informatie aanvragen over bus + Aanhangwagen (D1E/DE)