Terug naar rijopleidingen

Tractor (T)

Cursussen en prijzen

Informeer naar de mogelijkheden

Waarom je tractor rijbewijs halen bij Koos van der Bilt?

  • Tractor rijbewijs halen met spoed
  • Hoog slagingspercentage
  • Een rijschool met meer dan 50 jaar ervaring
  • Flexibele lestijden
  • Meerdere opleidingsmogelijkheden

Algemeen

Vanaf 1 juli 2015 heeft u een tractorrijbewijs nodig om een tractor of trekker te besturen. Dit heet ook wel het trekkerrijbewijs of T-rijbewijs.

Het theorie-examen kan vanaf 15,5 jaar behaald worden en het praktijkexamen vanaf 16 jaar.

Tractor opleiding

Als je een rijbewijs T wilt behalen, moet je een theorie en praktijkexamen afleggen. Het theorie-examen wordt los van het praktijkexamen afgenomen. Als je geslaagd bent voor het theorie-examen, kan pas het praktijkexamen worden aangevraagd.

Voor wie?

Alle bestuurders van een landbouwtrekker en machines met beperkte snelheid moeten dit rijbewijs hebben om de openbare weg op te mogen. Dit moet onder andere zorgen voor minder verkeersongevallen. Bovendien zijn de eisen aan de rijvaardigheid voor iedereen gelijk en sluit het T-rijbewijs beter aan op andere rijbewijzen, zoals die voor de auto.

Door de invoering van het T-rijbewijs komt het trekkercertificaat te vervallen. Houders hiervan kunnen tot één jaar na invoering dit certificaat, samen met een Eigen
Verklaring, omwisselen voor het T-rijbewijs. Dit hoeft echter niet als men al in het bezit is van een rijbewijs B.

Iedereen die op het moment van invoering (1 juli 2015) een B-rijbewijs heeft, mag gedurende de looptijd van dit rijbewijs een LBT en MMBS besturen.
Bij het vernieuwen van het B rijbewijs zal de categorie T automatisch worden bijgeschreven.

Trekkercertificaat voor 16- en 17-jarigen

Een 16- of 17-jarige had tot 1 juli 2015 al een trekkercertificaat nodig. Een trekkercertificaat is geen echt rijbewijs, maar een bewijs van vaardigheid. Het heet officieel: Certificaat voor vakbekwaamheid. Dit certificaat is per 1 juli 2015 afgeschaft. Wie jonger is dan 18 jaar mag deze werktuigen (tractoren en machines met beperkte snelheid) alleen onder deskundig toezicht besturen.

Informatie aanvragen over tractor (T)