Contact WhatsApp
Login
Van der Bilt onderweg naar 0 sinds 1965 9,1/10
WhatsApp

Vind hier de antwoorden op de veelgestelde vragen

Hier vind je onze meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder op weg. U kunt het antwoord op uw vraag ook direct op onze website zoeken. U kunt daarvoor een zoekterm invoeren in onze zoekmachine. Vragen over onze opleidingen kan je vinden op de opleidingen of cursuspagina.

 • Algemeen
 • Van der Bilt online
 • Code 95
 • Bedrijfsarrangementen
 • Reserveren/betalen
 • CBR machtigingen

Bezoekadres (gratis parkeren)

Thurledeweg 111-113
3044 ER Rotterdam
Bereken de route
Plan je reis met 9292.nl

Bij ons hoef je je geen zorgen te maken over de bereikbaarheid van onze locatie. Wij zijn gevestigd in de Spaanse Polder, een centrale locatie in het examengebied en het werk- en woongebied van onze cursisten. Of je nu met het openbaar vervoer komt, de fiets pakt of met de auto komt, onze locatie is goed bereikbaar. Op slechts vijf minuten loopafstand van NS Station Schiedam Centraal vind je onze locatie. En als je met de auto komt, hoef je je geen zorgen te maken over parkeergelegenheid, want er geldt vrij parkeren.

Onze (theorie)faciliteiten zijn door het CBR en IBKI goedgekeurd om theorieopleidingen voor alle rijbewijsopleidingen in eigen beheer aan te bieden. Ook bieden wij praktijkexamens voor grote voertuigen of rijinstructeursexamens vanaf onze eigen locatie aan. En als kers op de taart is onze locatie ook nog eens Pontifex gecertificeerd, wat betekent dat wij beschikken over faciliteiten waarmee wij de vakbekwaamheid van de kandidaat in opleiding kunnen toetsen, zoals bijvoorbeeld voor de toets laden en lossen of de heftruckopleidingen.

Maar ook als je liever op of vanaf jouw eigen locatie getraind wilt worden, is dat bij ons mogelijk. Desgewenst kunnen wij theorie- en/of praktijkopleiding geven vanaf of op je eigen locatie. Wij willen jou zo goed mogelijk van dienst zijn en dat begint bij het gemakkelijk bereikbaar zijn van onze locatie. Kom gerust langs en laat je verrassen door de gemakkelijke bereikbaarheid en de uitstekende faciliteiten die wij te bieden hebben.

Openingstijden

Ma t/m do:  7:30 - 18:00
Vrijdag:  8:00 - 18:00
Zaterdag:  8:00 - 16:00

Ben jij klaar om te groeien en nieuwe vaardigheden te leren? Een opleiding bij Van der Bilt is een fantastische kans om jouw kennis en vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Iedere klassikale opleiding begint met een warm welkom en een gastvrije omgeving waar jij je op je gemak kunt voelen. Eenmaal begonnen, ga samen met je medestudenten aan de slag met het verkennen van nieuwe onderwerpen en het ontwikkelen van vaardigheden.

Tijdens de ochtend begin je met een kennismaking en wordt er gecontroleerd wat jouw niveau is. Vervolgens start de overdracht van leerdoelen waar je de hele dag mee aan de slag gaat. Uiteraard wordt er gedurende de dag gezorgd voor pauzemomenten, waarin je even kunt ontspannen, kunt genieten van een heerlijke lunch en weer op kunt laden voor de rest van de dag.

De middag staat in het teken van toetsing en afronding. Dit is het moment waarop je kunt laten zien wat je geleerd hebt en waarop je feedback kunt krijgen van de docenten en medestudenten. Het is een spannend maar ook een heel leerzaam moment.

Al met al is een opleidingsdag bij Van der Bilt een dag vol uitdagingen en nieuwe mogelijkheden. Je zult merken dat je aan het einde van de dag veel hebt geleerd en dat je vol energie en motivatie zit om verder te gaan. Dus waar wacht je nog op? Grijp deze kans om te groeien en schrijf je vandaag nog in voor een opleiding!

Op opleidingsdagen tussen 12 en 13 uur bieden wij gratis een heerlijke en gezonde lunch aan, waarbij we rekening houden met jouw specifieke dieetwensen. Of je nu veganistisch, halal, glutenvrij of lactose-intolerant bent, wij hebben verschillende opties om aan jouw behoeften te voldoen.

Onze lunchgerechten zijn niet alleen voedzaam, maar ook nog eens ontzettend lekker. Van verse boterhammen tot hartige soepen en smakelijke snacks, wij bieden een breed scala aan opties om jouw smaakpapillen te prikkelen en jouw lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.

Dus vergeet die saaie boterhammen en geniet van onze gratis, gezonde lunch. Het is niet alleen goed voor jouw lichaam, maar het geeft je ook de boost die je nodig hebt om de rest van jouw opleidingsdag met volle energie aan te gaan!

 

Ons wagenpark is een waar juweel, een opvallende verschijning in de straten van Rotterdam sinds 1965. We zijn er trots op dat ons wagenpark ons eigendom is en in eigen beheer. Dit betekent dat we volledige controle hebben over onze voertuigen en ze zorgvuldig onderhouden, zodat ze altijd in topconditie zijn.

Maar het is niet alleen het uiterlijk en onderhoud van onze voertuigen dat indruk maakt. Ons wagenpark is ECOSTARS erkend, een Europese erkenningsregeling voor bedrijven met een duurzaam wagenpark. Dat betekent dat we er alles aan doen om onze impact op het milieu te minimaliseren. We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid als bedrijf en willen ons steentje bijdragen aan het creëren van een duurzamere toekomst.

Een van de bijzondere voertuigen die we inzetten voor onze opleidingen is ons speciaal aangepaste voertuig voor medische kandidaten. Dit voertuig is ontworpen om onze medische kandidaten de best mogelijke opleiding te geven, terwijl ze zich tegelijkertijd veilig en comfortabel voelen. We hebben veel aandacht besteed aan de details van dit voertuig, zodat we onze medische kandidaten de best mogelijke ervaring kunnen bieden.

Maar we zouden onze voertuigen natuurlijk niet zo zorgvuldig onderhouden en aanpassen als we niet de hoogste normen zouden hanteren. Al onze in te zetten opleidingsvoertuigen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en voldoen aan de EURO 6 norm. Dit betekent dat onze voertuigen geen beperkingen hebben ten aanzien van milieuzones en dat we ons kunnen verplaatsen door heel Nederland.

Ons wagenpark is meer dan alleen een vervoermiddel. Het is een symbool van onze toewijding aan duurzaamheid, kwaliteit en excellentie. Wij geloven dat we door het gebruik van ons wagenpark een positieve invloed kunnen hebben op de wereld om ons heen en op onze medische kandidaten. We zijn trots op ons wagenpark en zullen er alles aan blijven doen om het op het hoogste niveau te houden.

Het leerlingenportaal is de sleutel tot jouw succes en groei als student. Het is een dashboard dat je toegang geeft tot alle belangrijke informatie die je nodig hebt om te kunnen floreren in jouw opleiding. Het portaal biedt jou de mogelijkheid om met gemak de ingeplande lessen en cursussen te bekijken, je vorderingen in te zien en openstaande facturen te betalen.

Bij het openen van het portaal wacht er een wereld van kansen op jou. Het portaal is jouw persoonlijke assistent en geeft je de tools om je lessen en cursussen beter te managen. Zo kun je bijvoorbeeld de agenda bekijken en zoeken naar belangrijke datums en gebeurtenissen. Hierdoor hoef je nooit meer een belangrijke deadline te missen.

Maar er is meer. Het leerlingenportaal is ook een plek waar je jouw vorderingen en prestaties kan bijhouden. Je kunt direct zien welke examens je nog moet afronden en welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben. Dit geeft je de mogelijkheid om gericht te werken aan jouw ontwikkeling en zo de beste versie van jezelf te worden.

Het portaal is ook een belangrijk financieel hulpmiddel. Je kunt gemakkelijk openstaande facturen inzien en direct online betalen. Dit zorgt voor betere financiële planning en minder stress bij het plannen van je schooluren.

Kortom, het leerlingenportaal is een essentieel hulpmiddel voor studenten die succes willen behalen in hun opleiding. Het biedt je de mogelijkheid om jouw planningen en vorderingen bij te houden, het geeft je inzicht in alle belangrijke zaken en zorgt ervoor dat jij je volledig kunt focussen op het behalen van jouw doelen. Met het leerlingenportaal heb jij alle tools in handen om jouw studie tot een succes te maken!

Kent u dat gevoel wanneer u als werkgever niet goed genoeg zicht heeft op de vorderingen van uw werknemers? Of wanneer u een overzicht wilt hebben van alle openstaande facturen? Wij begrijpen dit als geen ander en daarom bieden wij onze bedrijven nu de perfecte oplossing: het bedrijvenportaal.

Met het bedrijvenportaal heeft u als werkgever inzicht in de ingeplande lessen en cursussen van uw werknemers. Zo kunt u gemakkelijk bijhouden welke trainingen zij volgen en hun voortgang monitoren. U hoeft niet meer te gissen naar de ontwikkeling van uw medewerkers, want met het bedrijvenportaal heeft u het allemaal binnen handbereik.

Ook kunt u via het bedrijvenportaal eenvoudig openstaande facturen inzien. Het is tenslotte belangrijk om hier grip op te hebben als werkgever. Onze software biedt u een compleet overzicht waardoor u verzekerd bent van een up-to-date administratie.

Het enige dat u hoeft te doen om toegang te krijgen tot ons bedrijvenportaal is uw bedrijf registreren en de optie 'Bedrijfslogin' aanvinken. Na het aanmaken van een account kunt u meteen alle informatie bekijken. Simpel toch?

Wij geloven dat het bedrijvenportaal de optimale oplossing is om uw bedrijf volledig in controle te houden. Door te investeren in uw medewerkers en een goede administratie, kunt u als bedrijf groeien en sterk staan. Met het bedrijvenportaal heeft u de controle en kunt u uw bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Dus waar wacht u nog op? Meld uw bedrijf aan en ervaar zelf de voordelen van ons bedrijvenportaal. Wij staan klaar om u te helpen bij eventuele vragen en opmerkingen. Samen maken we uw bedrijf sterker en meer gefocust op groei.

 

Bij 3D Theorie staat gemak en flexibiliteit voorop. Het is mogelijk om op elk gewenst moment en vanaf elke locatie de online theoriecursus te volgen. Voorheen was het verplicht om fysiek naar een traditionele theorieles te gaan, maar dat is tegenwoordig niet meer nodig. Dankzij 3D Theorie kan je nu vanuit huis de volledige theoriecursus volgen en ben je binnen de kortste keren klaar voor je theorie-examen.

Het systeem van 3D Theorie werkt erg eenvoudig, maar toch effectief. De online lessen zorgen ervoor dat je op een leuke en interactieve manier de lesstof leert begrijpen. Je kunt gebruik maken van video's, animaties en praktijkvoorbeelden om de theorie onder de knie te krijgen. Door middel van diverse vragen en opdrachten wordt je kennis getoetst en ben je altijd op de hoogte van je voortgang. Dankzij deze interactieve manier van leren is het behalen van je theorie-examen gemakkelijker geworden dan ooit tevoren.

Het grootste voordeel van 3D Theorie is dat je volledig op je eigen tempo kan leren. Geen last meer van saaie lessen met een strak schema die je moet volgen. Je kan de lessen volgen wanneer je wilt, pauzeren wanneer je wilt en jezelf de tijd geven die nodig is om de stof te begrijpen. Hierdoor ben je niet alleen beter voorbereid op je theorie-examen, maar ben je ook in staat om je eigen leerproces te optimaliseren.

Afgezien van het gemak en de flexibiliteit, biedt 3D Theorie ook een voordelige oplossing voor het behalen van je theorie-examen. Geen hoge kosten meer voor traditionele fysieke lessen. Het enige wat je hoeft te doen is een pakket aanschaffen dat aansluit bij jouw wensen. Hiermee krijg je toegang tot de online lessen en kan je 30 dagen onbeperkt oefenen voor je theorie-examen.

Al met al biedt 3D Theorie een perfecte oplossing voor iedereen die snel en gemakkelijk zijn of haar theorie-examen wilt behalen. Het gemak, de flexibiliteit, en de voordeligheid van deze oplossing zorgen ervoor dat je jezelf goed kan voorbereiden op het theorie-examen en met een gerust hart op kan gaan voor het examen. Kortom, 3D Theorie zorgt voor de ideale voorbereiding op een van de belangrijkste stappen in het behalen van je rijbewijs.

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.

Als u beroepschauffeur wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, kunt u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. De code vakbekwaamheid is vijf jaar geldig. Verlenging kan alleen als chauffeurs in die periode van VIJF JAAR minimaal 35 UUR gecertificeerde nascholingscursussen volgen.

Ja, de nascholing geldt voor iedereen met een C- en/of D-rijbewijs. Er is geen uitzondering gemaakt
voor de eigen vervoerders.

Vraag uw nieuwe rijbewijs binnen zes maanden na het halen van uw basiskwalificatie aan, zodat code 95 gelijk is aan de afgiftedatum van uw rijbewijs. Als u uw rijbewijs pas na die zes maanden aanvraagt, wordt uw code 95 gelijkgetrokken met de datum van uw laatst behaalde examen.

Nee. De vrijstelling voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 is vervallen per 1 juni 2015.
Had de chauffeur geboren voor 1 juli 1955 nog een geldige code 95 op het rijbewijs verkregen voor 1
juni 2015 dan is deze geldigheid vervallen per 1 december 2020.
Wil de oudere chauffeur opnieuw de code 95 op het rijbewijs hebben dan zal 35 uur nascholing
gevolgd moeten worden.

U moet 35 uur nascholing in vijf jaar tijd volgen. Van deze 35 uur moet minimaal zeven uur (één dag)
een praktijktraining zijn waarbij de chauffeur zelf minimaal 2,5 uur rijdt of gebruik maakt van een
simulator.

Nee, deze wetgeving is in alle Europese lidstaten ingevoerd.

Het chauffeursdiploma is komen te vervallen. Hiervoor in de plaats is de code 95 op het rijbewijs
gekomen.

Nee, rijbewijs C blijft behouden alleen mag je zonder code 95 niet beroepsmatig rijden, tenzij een
vrijstelling van toepassing is.

Achter de geldigheidsdatum van rijbewijscategorieën C, C1 en/of D, D1 staat ‘95’ met een geldigheidsdatum.

Herhaling van een opleiding gedurende het 5-jarige traject is niet meer toegestaan. Men kan dus één keer kiezen uit bijvoorbeeld de opleiding tachograaf. Een herhalingsopleiding is wel toegestaan wanneer blijkt dat de chauffeur een ‘specifiek corrigerende opleiding’ nodig heeft.

Nee, alleen door het CBR/CCV gecertificeerde opleidingen gelden voor de nascholing.

Nee, voor de nascholing alleen hoeft u geen examen te doen. Vanuit andere wetgeving kan het verkrijgen van het certificaat/ diploma van de opleiding wel nodig zijn. De uren van het examen tellen niet mee als nascholingsuren.

De cursussen kunnen gevolgd worden in het land waar u werkt of woont. U moet dus een relatie met het land hebben waar u de cursus wilt volgen. Als u de nascholing in het buitenland volgt en u moet uw rijbewijs in Nederland laten verlengen zult u bewijs moeten leveren dat u de cursus in het buitenland hebt gevolgd. Als u de cursussen in Nederland volgt en u moet uw rijbewijs in het buitenland laten verlengen koopt u bij de RDW een EU kwalificatiekaart.

Per periode van 5 jaar mag maximaal 35 uur nascholing gevolgd worden. Meer uren die gevolgd worden tellen niet mee voor code 95. Vooraf sparen is niet mogelijk.

Als u binnen de periode van vijf jaar niet de nascholing hebt gevolgd bent u volgens de wet niet meer vakbekwaam. U bent dan niet gerechtigd om op voertuigen te rijden waar een C- of D- rijbewijs voor
nodig is, tenzij u onder één van de uitzonderingsregels valt. Als u uw vakbekwaamheid weer wilt halen moet u eerst uw 35 uur nascholing volgen, of wanneer u na 10 september 2009 uw rijbewijs C heeft gehaald en nog geen basiskwalificatie heeft, eerst de basiskwalificatie halen.

Het boetebedrag is 850 euro, de chauffeur mag niet verder rijden en de verzekering dekt geen schade wanneer het rijbewijs niet geldig is, zoals code 95 niet op het rijbewijs staat, wanneer dit wel nodig is.
Als er wel 35 uur nascholing gevolgd is, maar de code 95 is nog niet op het rijbewijs bijgeschreven, dan geldt het rijbewijs als niet geldig bij beroepsmatig gebruik zonder vrijstelling. De controleur accepteert geen gevolgde 35 uur nascholing, alleen een geldige code 95 op het rijbewijs volstaat.

Chauffeurs kunnen via CBR/CCV (mijn.cbr.nl) een overzicht krijgen van het totaal aantal gevolgde nascholingsuren. Het inloggen op deze site moet men doen door middel van een DigiD-code. Deze pagina is persoonsgebonden voor de chauffeur.

Bedrijven kunnen helaas niet via CBR/CCV een overzicht krijgen van het totaal aantal uren nascholing dat hun chauffeurs gevolgd hebben. Voor bedrijven is er vanuit CBR/CCV geen overzicht beschikbaar.

Nee, met een praktijkopleiding wordt een opleiding bedoeld waar de chauffeur zelf een touringcar of vrachtauto bestuurd of gebruik maakt van een simulator. De chauffeur moet dan minimaal 2,5 uur zelf
rijden.

Nee, bij het veranderen van werkgever zullen de gemaakte nascholingsuren niet verdwijnen, ze blijven gewoon staan op naam van de chauffeur.

Ja, er zijn diverse vrijstellingen van deze wetgeving:
Er gelden verschillende vrijstellingen voor de nascholing chauffeurs. Als een houder van een C- of D rijbewijs gebruik kan maken van één van de code 95 vrijstellingen, moet hij bij controle aan kunnen tonen aan de vrijstellingsvoorwaarden te voldoen.
Uitzonderingen in Europa zijn er voor bestuurders van voertuigen:
a) met een toegelaten maximumsnelheid van ten hoogste 45 km per uur;
b) in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer,
diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en medische
noodvervoersdiensten, voor zover het vervoer voortvloeit uit de opdrachten waarmee die
diensten zijn belast;
c) die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen, reparatie of
onderhoud, of op bestuurders van nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het
verkeer zijn gebracht;
d) waarvoor een rijbewijs van categorie D of D1 vereist is en die worden bestuurd zonder
passagiers door onderhoudspersoneel naar of van een onderhoudscentrum dat zich bevindt
in de omgeving van de dichtstbijzijnde onderhoudsbasis die wordt gebruikt door de
vervoerder, mits het rijden met het voertuig niet de voornaamste activiteit van de bestuurder
is;
e) die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties, met
inbegrip van voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel vervoer van humanitaire
hulp;
f) die worden gebruikt voor autorijlessen en -examens met het oog op het behalen van een
rijbewijs of getuigschrift van vakbekwaamheid, mits zij niet worden gebruikt voor commercieel
vervoer van goederen en personen;
g) die worden gebruikt voor niet-commercieel vervoer van personen of goederen;
h) voor het vervoer van materiaal, uitrusting of machines waarmee de bestuurder zijn werk
uitvoert, mits het besturen van het voertuig niet de voornaamste activiteit van de bestuurder
is. Nederland handhaaft dit op maximaal 12 uur rijtijd per chauffeur per week.
De richtlijn is niet van toepassing wanneer voldaan wordt aan alle volgende voorwaarden:
a) bestuurders van voertuigen zijn actief in plattelandsgebieden voor het bevoorraden van de
eigen onderneming van de bestuurder;
b) bestuurders bieden geen vervoersdiensten aan, en
c) de lidstaten zijn van mening dat het vervoer sporadisch plaatsvindt en geen gevolgen heeft
voor de verkeersveiligheid.

Tevens is de richtlijn niet van toepassing op bestuurders van voertuig die door landbouw-, tuinbouw-,
bosbouw-, veeteelt- of visserijbedrijven worden gebruikt voor het vervoer van goederen in het kader
van hun eigen bedrijvigheid, en rijden binnen een straal van 50 km vanaf de basis van de
onderneming die het voertuig bezit, huurt of least, waarbij het rijden niet de hoofdactiviteit is.
Nederland handhaaft dit op maximaal 12 uur rijtijd per chauffeur per week.

Met het bedrijf samen een nieuwe opleiding/training of nascholingsuren volgen zorgt niet alleen het verbeteren van de band van collega’s, maar ook de productiviteit van het bedrijf. Maak een keuze uit onze bedrijfsarrangementen voor de verlenging van de bekwaamheid van de chauffeurs. Kortingen zijn altijd bespreekbaar. Neem hiervoor contact met ons op.

Let op:

 • Bij de keuze van nascholingsuren Code 95 THEORIE uren geldt er een maximaal aantal van 16 personen
 • Bij de keuze van nascholingsuren Code 95 PRAKTIJK uren geldt er een maximaal aantal van 2 personen

Ook zijn er verschillende andere subsidies en regelingen, zoals de Kansberoepenregeling of de Opleidingsvoucher voor werkzoekenden, waarvoor u mogelijk in aanmerking komt. Het is daarom verstandig om bij het kiezen en betalen van een opleiding goed te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor financiële ondersteuning. Dit kan immers een groot verschil maken in de betaalbaarheid van een opleiding en daarmee ook in uw keuzevrijheid en carrièrekansen.

Daarnaast zijn er ook andere subsidies en regelingen waar u mogelijk voor in aanmerking komt, zoals de scholingsvoucher of de fiscale aftrek voor studiekosten of de SOOB-subsidie. Het is daarom altijd verstandig om goed te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden. Op deze manier kunt u uw opleiding financieel zo voordelig mogelijk regelen.

6224F5

Klanten beoordelen ons met een 9,1
Bron: Klantenvertellen.nl

 • Compleet aanbod

  Een uitgebreid aanbod aan beroepsopleidingen.

 • Kwaliteit

  ISO 9001:2015 en Ecostars gecertificeerd.

 • Betrouwbaar

  Sinds 1965 een begrip in regio Rijnmond.

 • Flexibel

  Wij denken met je mee.

 • Transparant

  Afspraak is afspraak. Geen verborgen kosten.

 • MVO

  Maatschappelijk verantwoord, SROI.

Op zoek naar deskundig opleidingsadvies?