Nascholing Code 95

Bewijs van vakwaamheid beroepschauffeur

Als bewijs van vakbekwaamheid voor het beroepsmatig mogen besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is, krijgen rijbewijshouders de Code 95 op het rijbewijs bijgeschreven.

Deze afspraken zijn Europees vastgelegd in de Richtlijn Vakbekwaamheid Bestuurders en gelden voor alle beroepschauffeurs uit de EU en chauffeurs die in de EU werken. De Richtlijn Vakbekwaamheid Bestuurders is in Nederland in september 2008 ingevoerd voor buschauffeurs en in september 2009 voor vrachtwagenchauffeurs.

Meer over code 95

35 uur nascholing, waarvan ten minste één praktijktraining

De Code 95 krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de Code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing. In dat geval hoeft u géén basiskwalificatie te halen. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u bij de gemeente de Code 95 op uw rijbewijs laten zetten.

De Code 95 is vijf jaar geldig. Om de Code te verlengen volgt u 35 uur nascholing, waarvan ten minste één praktijktraining. Als u dit niet doet kunt u de Code 95 niet verlengen en mag u niet meer beroepsmatig rijden. Begin op tijd met het volgen van nascholing, dit kan vanaf vijf jaar voor de einddatum van de Code 95.

Informatie aanvragen over nascholing Code 95