Contact WhatsApp
Login
Van der Bilt onderweg naar 0 sinds 1965 9,1/10
WhatsApp

Wat is het?

Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. Deze code is vijf jaar geldig. Iedere vijf jaar verlengt u de code 95 door nascholing te volgen. 

 • Kwaliteit, ISO 9001:2015 gecertificeerd
 • Betrouwbaar, SINDS 1965
 • Flexibel, Koos denkt mee!
 • Maatschappelijk verantwoord, SROI
 • Lessen conform voorschriften RIVM & overheid
Populair
Code 95 voordeel pakketten
Nascholing code 95 Theorie
Nascholing code 95 Praktijk

Wat is het?

U bent beroepschauffeur en u heeft de code 95 op uw rijbewijs staan. Om beroepsmatig te mogen blijven rijden moet u iedere vijf jaar de code 95 verlengen. Hiervoor volgt u 35 uur nascholing. Van de 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur een praktijktraining zijn. Vijf jaar voor het verlopen van uw code 95 kunt u beginnen met het volgen van nascholingscursussen.

Alle vrachtauto- en buschauffeurs uit de EU én vrachtauto- en buschauffeurs die in de EU beroepsmatig werken moeten een geldige code 95 op hun rijbewijs hebben. Er zijn groepen beroepsbestuurders die vrijgesteld zijn van het hebben van een geldige code 95, zoals brandweerlieden en politiemensen. U vindt de vrijstellingen op de website van ILT.

Voor het besturen van een vrachtauto of bus voor privédoeleinden is geen code 95 nodig.

Code 95 behouden

Beroepschauffeur C en/of D blijven
De code 95 krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing. U hoeft géén basiskwalificatie te halen. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u bij de gemeente de code 95 op uw rijbewijs laten zetten. Een aantal gemeenten houdt een proef, waarbij u een nieuwe categorie op uw rijbewijs en/of code 95 digitaal kunt aanvragen. Meer informatie vindt u op de site van de RDW.

De code 95 is vijf jaar geldig. Om de code te verlengen volgt u iedere vijf jaar 35 uur nascholing, waarvan ten minste één praktijktraining. Als u dit niet doet kunt u de code 95 niet verlengen en mag u niet meer beroepsmatig rijden. Begin op tijd met het volgen van nascholing, dit kan vanaf vijf jaar voor de einddatum van uw code 95.

Alleen nascholingscursussen die door het CBR zijn gecertificeerd, tellen mee voor de verplichte nascholing. Van de 35 uur nascholing moet minimaal één cursusdag een praktijktraining zijn.

Werken bij team Van der Bilt?

Klanten beoordelen ons met een 9,1
Bron: Klantenvertellen.nl

 • Compleet aanbod

  Een uitgebreid aanbod aan beroepsopleidingen.

 • Kwaliteit

  ISO 9001:2015 en Ecostars gecertificeerd.

 • Betrouwbaar

  Sinds 1965 een begrip in regio Rijnmond.

 • Flexibel

  Wij denken met je mee.

 • Transparant

  Afspraak is afspraak. Geen verborgen kosten.

 • MVO

  Maatschappelijk verantwoord, SROI.

Op zoek naar deskundig opleidingsadvies?