Deze cursus heeft als doel je kennis en vakbekwaamheid te actualiseren en uit te breiden. Je leert de technische kenmerken en werking van veiligheidsvoorzieningen kennen, zodat je het voertuig beter onder controle kunt houden, slijtage kunt beperken en disfuncties kunt voorkomen. Je wordt getraind in het optimaliseren van het brandstofverbruik en het veilig vervoeren van ladingen volgens de voorschriften. Daarnaast krijg je inzicht in het sociale klimaat en de reglementering van het wegvervoer.
Het cursusprogramma omvat veilig rijgedrag, de invloed van andere weggebruikers, en de juiste snelheid in bochten. Je leert over de verplichte voertuigeisen, veiligheidsuitrusting en technische veiligheidssystemen, en hoe te handelen bij ongevallen. De cursus behandelt de digitale tachograaf, relevante wet- en regelgeving, en de impact van fysieke en mentale gezondheid, voeding, alcohol, medicijnen en drugs op je werk.
Indien gewenst kan de inhoud van de opleiding aangepast worden aan de specifieke behoeften van de opdrachtgever. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de veiligheidsvoorzieningen in bussen (categorie D), het waarborgen van veiligheid en comfort voor passagiers (categorie D), en specifieke aspecten van ladingsbeheer.
Na afloop van de training worden er 7 nascholingspunten Code 95 geregistreerd bij het CCV. De cursus duurt twee dagdelen en de prijs is inclusief aan- en afmeldkosten. Stimuleringspremie is mogelijk via het SOOB-scholingsfonds, met een toeslag van € 40,- per 7 nascholingspunten.