Terug naar rijopleidingen

Vrachtauto + Aanhangwagen (C1E/CE)

Informeer naar de mogelijkheden

Waarom je vrachtauto + aanhangwagen halen bij Koos van der Bilt?

  • Vrachtauto + Aanhangwagen rijbewijs met spoed halen
  • Hoog slagingspercentage
  • Een rijschool met meer dan 50 jaar ervaring
  • Flexibele lestijden
  • Meerdere opleidingsmogelijkheden

Gezondheidsverklaring

Wanneer men in het bezit is van een geldig rijbewijs categorie C en tevens een aanhangwagen wilt meenemen of wil rijden met een trekker met opleger is het rijbewijs E achter C verplicht. Naast een geldig rijbewijs C dient tevens de medische geschiktheid voor het besturen van een vrachtauto met aanhangwagen/oplegger door het CBR bevestigd zijn.

Voor wie?

Wanneer u rijdt met een vrachtauto (rijbewijs categorie C) en daarmee een aanhangwagen wilt meenemen welke een hoger totaal toegestane massa heeft van meer dan 750 kg dan dient u in het bezit te zijn van het rijbewijs E achter C. Het rijden met een trekker (vrachtauto waarvan het ledig gewicht en/of de totaal toegestane massa meer bedraagt dan 3500 kg) met oplegger vereist tevens rijbewijs E achter C.

Hoe ziet de opleiding eruit?

U dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs C. Deze opleiding bestaat alleen uit een praktisch deel. De theoretische kennis welke noodzakelijk is, wordt geacht bekend te zijn van de opleiding voor de vrachtauto.
Uiteraard wordt er wel aandacht besteed aan de voertuigtechnische gegevens welke betrekking hebben op het rijden. U dient hierbij te denken aan de voorwaarden om met een combinatie over de weg te mogen rijden (afmetingen, belading en wettelijke voorschriften).

De lessen worden gereden in minimale blokken van 2 uur en bij voorkeur dagdelen van 4 uur. U leert naast de voertuigtechnische zaken ook de volgende onderdelen:

  • Controle motorvoertuig (aanhangwagen/oplegger specifiek)
  • Controle aanhangwagen/oplegger
  • Aankoppelen en afkoppelen
  • Verkeersdeelneming (vooruit rijden)
  • Manoeuvreren (achteruit, laadperron, keren etc.)

De opleiding en het examen voor E achter C vereist meer kennis en inzicht op het gebied van de deelneming. De voertuigcombinatie is langer en zwaarder. De verantwoordelijkheid is groter en dit wordt beoordeeld. Het achteruitrijden, te denken valt bijvoorbeeld aan een laadperron is een zwaarwegend onderdeel op het examen.

De medische procedure

Zowel voor het praktijkexamen als het aanvragen van het rijbewijs dient men in het bezit te zijn van een geldige Verklaring van Geschiktheid (VG) voor de categorie E achter C. Om deze aan te vragen dient u een Eigen Verklaring (EV) in te vullen. Indien u niet recentelijk dit heeft gedaan voor bijvoorbeeld een andere categorie, te denken valt bijvoorbeeld aan de vrachtauto© of een rijbewijsvernieuwing dan dient u tevens door een arbo-arts gekeurd te worden. Deze vult het tweede gedeelte in van de EV. Daarna gaat deze naar het CBR, afdeling medische administratie en daar beoordeelt de arts van het CBR de aanvraag voor de VG. Indien de arts accoord gaat, wordt er een VG verstrekt. Deze is 1 jaar geldig.

Een dokterskeuring (op EV) is afhankelijk van de doel 1 jaar of 3 jaar geldig. Bij een rijbewijsvernieuwing wordt de periode van 1 jaar in acht genomen en bij de aanvraag van een VG voor een rij-examen wordt een periode van 3 jaar gehanteerd.

Informatie aanvragen over vrachtauto + Aanhangwagen (C1E/CE)